Címkék

2011. november 4., péntek

napi ige ismét Lk 16,1-8

Lk 16,1-8

     A tanítványoknak pedig ezt mondta: ,,Egy gazdag embernek volt egy intézője. Bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. Erre magához hívatta és azt mondta neki: ,,Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem lehetsz tovább az intézőm!'' Az intéző ezt mondta magában: Mitévő leszek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek a házukba, ha elmozdít az intézőségből. Magához hívta tehát urának minden egyes adósát, és megkérdezte az elsőtől: ,,Mennyivel tartozol uramnak?'' Az így felelt: ,,Száz korsó olajjal.'' Erre azt mondta neki: ,,Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet!'' Azután megkérdezte a másikat: ,,Hát te mennyivel tartozol?'' Az így válaszolt: ,,Száz véka búzával.'' Erre azt mondta neki: ,,Vedd elő adósleveledet, és írj nyolcvanat!'' Az úr megdicsérte a hamis intézőt, hogy okosan cselekedett; mert a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.

Nos, eddig is olvastam a napi igéket, ahogy az a háziban meg vagyon írva nekünk. Most viszont arra került a sor, hogy erősen írnom kéne a beadandókat, így ilyenkor pont kapóra jön, hogy bejegyzést írhatok róla...


Őszintén kicsit furcsállottam elsőre ezt a bejegyzést. Hisz Jézus nem pont maga ellen prédikál, és az intézőt dicséri meg, aki miután megvádolják, hogy eltékozolja ura vagyonát, az magára gondolva valóban tékozolni kezdi azt, hogy irháját mentse.


Hirtelen ránéztem az előttem tornyosuló feladatokra, és úgy döntöttem, hogy ezt a bibliai részt többféleképpen is lehet értelmezni, és én jól le is írok őket.


1.: Nem tudjuk meg a történetből, hogy a vád valós volt-e. Lehet, hogy az intéző vetélytársai vagy rosszakarói mószerolták be Gipsz Jakabunkat a Földesúrnál. Mire G. Jakab lefuttatta magában ezt a logikai sort: "Az én uram félelmetes egy figura. Pitbullokat reggeliznek a Rottweilerei, amiket meg ő reggelizik meg, tej nélkül. Gyakorlatilag egy szavával gallyra vághatja a komplett pici életemet, ha nem sikerül kimagyaráznom magam. Márpedig amilyen alak a főnök, csak azért is leharapja a tököm, mert hibát vél felfedezni, és ő hobbiból vadászik ilyenekre. Élvezi, ha ezt csinálhatja. No meg példát is statuálna velem. A követező intézője biztos már úgy csalna, hogy a maga hasznából az uráéra ír valamennyit, hogy még a valósnál is több jusson, csak, hogy elő ne vegye... Micsoda egy mocsok az utódom... DE ácsi! Ez még nem történt meg! Tuti meg fog, de akkor már én is bebiztosítom magam! És foga, és az ura háta mögött jól leosztotta annak vagyonát, mondván, hogy "Okosabban is tudom ezt csinálni mint te!" Azt gondolta, talpra esik, és bebiztosítja magát az ura vagyonán. És az Úr megdicsérte őt! (arról nem szól a fáma, hogy utána nem lógatta-e fel, mert megrövidítette vagyonát, de mindenesetre megdicsérte!) A magyarázat magadra vonatkoztatását ezúttal végezd te! (még talán jobban meg is marad)


2.: Mert ne ess át a ló túloldalára! Jézus parancsait is el lehet farizeuskodni, csak hogy egy ízes magyar kifejezéssel éljek. A szeretet törvényeit, no meg a megszigorított tízparancsolatot is lehet az ember kárára venni. Kérsz egy példát? Az eredeti tízparancsolatban valami ilyesmi volt: "Ne paráználkodj, felebarátod házastársát ne kívánd!" Mire Jézus megfejeli a tétet all in: "Én meg asszondom, hogy ha csak bűnös szándékkal ránézel, már game over" Had tegyem fel a nyilvánvaló kérdést: Minekután tíz óriásplakátból nyolcon jóesetben bikinis lányok vannak, (de ha cserepeket reklámoznak, akkor bikini sem kell, mert takar a  cserép) ELŐFORDULHAT, hogy némelyik férjes asszony, vagy az volt. Innentől kezdve a világon minden férfi pusztuljon a pokolban? Ejh, drágáim, nem értitek, hogy a szándék és a reakció nem ugyan az, no meg egyébként is blabla... ÉS akkor nem intézőként kéne gondolkodnom, hogy ha már elásott az Uram, mert mögnéztem egy plakátot, akkor lúd legyen kövér, keressük ki a nyeten a cseréptelenített verziót is?


Persze  példa sarkít, de nem erről van szó? Az a különbség, hogy Isten nem hagyja, hogy bárkit is bemószeroljanak nála. Mert ő jobban tudja. NE ess át a ló túloldalára picinyem!


A lényeg ismét csak az, hogy sem akkor nem üdvözülsz rendesen ha hajlíthatatlan világi vagy, sem akkor nem üdvözülsz rendesen, ha hajlíthatatlan keresztény vagy! Mert ami nem hajlik, az törik, és ami törik, arra nem lehet sújt rakni, ergó csak "végiglebegsz" az életen anélkül, hogy Isten valóban meg tudna terhelni az Ő dicsőségére és EZ az, ami valóban az Úr vagyonának az elherdálása. Mert az Úr vagyona mi vagyunk, emberek, és a nekünk adott tálentumok (meg persze minden más, ami jelen pillanatban létezik) De ha nem használhatja ki maradék nélkül, ha nem tudod minél jobban a világban érvényre juttatni az urat, akkor miféle példa és szószólója vagy te a Szent Ügynek, az Isten Országának? Mert bármennyire is hihetetlen, azt a földön, az emberek és a Sátán közt kell megcsinálni és hirdetni, nem pedig beburkolózva a magunk kis kereszténységébe a többi kis kereszténnyel egymás vállát veregetni. Így, ha legközelebb kipostolok egy képet a féjszbukra, amin egy lány fehérneműje cukorkákból van, és odaírom mellé, hogy "Ebédidő" akkor ne egzorcistáért rohanj, hanem nevess egyet és pá... Mert semmivel sem paráznább, mint amikor te kirakod a strandolós képidet, amin "Jézusom, bűnös lélek! Bikiniben! Takarják el, TAKARJÁK EL! NEM AKAROK A POKOLRA KERÜLNI ÁÁÁÁÁ!" A különbség annyi, hogy a cukorkákkal nem mennél vízbe. Pont.
És szeretném felhívni a figyelmet, hogy az Isten adott nekünk humorérzéket, hogy nevessünk, és a 
"
-Miért mászol fel a jegenyefára Nyuszi?
- Cseresznyét enni!
- Ó te buta Nyuszi, a jegenyefán nincs is cseresznye!
- Nem baj, hoztam magammal!


"


óta minden poén valakit vagy valamit sért, valami bűnt vázol... Innentől mindnki, aki vicces, rohadjék a pokolban...


És az Úr teremtette a nőket is a maga képére és gyönyörűségére. innentől kezdve, ha elismerem, hogy egy csaj jól néz ki, Őt dicsérem. Püff!


Owned...


Mostmár csak azért is kirakom ide is a képet:
Kedves lányismerőseim! Ha véltek felfedezni bármiféle paráznaságot láttató különbséget eközött a kép között és a SAJÁT (fészre, picasára) kirakott strandolós képeitek közt, kérlek szóljatok! Ha meg nem, szégyelljétek el magatokat, és szikkadjatok minimum a Tisztítótűzben és minimum nagyon sokáig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése