Címkék

2012. január 3., kedd

Memória optimálása egyszerűen

Úgy döntöttem, szánok pár bejegyzést a számítógépeiteknek. (WINDOWS) Hiszen az ember jóbarátja, naponta használod, megéri, ha stramm és fitt állapotban van tartva. Biztos nektek is feltűnt, hogy idővel lassul a gépe, nem teljesen azzal a röccenésmentes agresszióval áll fel a rendszer, mint eleinte. Ez sajnos a Windows sajátja, kikerülni, eltüntetni nem lehet. De azért bőven lehet csökkenteni, finomítani, karban tartani a kis aranyosokat. Pár programot osztanék meg veletek, ami ebben lehet segítségetekre.

Tehát ez terveim szerint egy cikksorozat lesz. Azt megígérhetem, hogy aki végigkíséri, és meg is lépi az ajánlásaim, az egy sokkal kezesebb, jobban uralt rendszert metszhet a gépéből.

És csak azért nem a Glary-val kezdem, mert arról már az előző honlapomon is volt szó. De azért elő fog kerülni.

Na, akkor inkább beszélgessünk másról. A számítógépek egyik fő paramétere a RAM, azaz a munkamemória. Ez az a terület, amin a gép számol. Úgy képzeld el, mint amikor egy matekpéldát kell megoldanod. A processzor a számológép, amivel számolsz, a RAM a füzetlap, ahol a számolást vezeted, a merevlemez (HDD/SSD) meg a tanköny, amiben a példák vannak, és oda írod be a megoldást, hogy megmaradjon sokáig.

Szóval a RAM. Mivel itt számolgatják a dolgaikat a programok, amiket használtok, el tud szemetelődni. Ugyanis nem mindig mindegyik radíroz ki mindent tisztességesen maga után. Ezért érdemes egy automata radírt ráállítani a kérdésre, aki figyel, és pucolja mások szemetét. Ez bezony fontos.

Erre egy igen hasznos és ingyenes program a Memory Improve Master. Az ingyenes verzió is rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe, kár lenne elmulasztani. Bár az én laposomban 8 giga figyel (ez a villogás helye geekeknek) mégis fenn van a program, és figyel...

Szóval mit tud ez a kis aranyos?

Nos először is angolul sperchenel. De ez ne szegje kedvét senkinek, mert a magyar leleményes nép, így ha valakinek nem tetszene a brit, A magyar nyelvi fájlt letöltheted innen. Ha letöltöd, akkor ami lejött, azt a feltelepített programod LANG könyvtárába másold be, és onnantól beállítható ízes honnyelvünk is.

Mivel az informatikus lusta nép, nem írom le, mi mindenre jó pontosan a progi (ezzel nem azt állítom, hogy informatikus volnék, csak hogy lusta. És jelenleg informatikusdisat játszom, alá kell menni a szerepnek...) mert valaki már megtette. Így hát íme egy kopipészta netről

"
Rengeteg olyan alkalmazás készült már, amelyik azt ígérte, hogy annyi+ennyi memóriát megspóról nekem, meg ennyiből annyit csinál. Sosem hittem nekik, egész mostanáig.

A Memory Improve Master nem ígért semmit, eleve kicsit szkeptikusan fogadtam, de meglepett!

Kitűnően konfigurálható, sajnos angol nyelvű (de azon Mixaj segíthet) minden lényeges momentumra van egy a program által ajánlott érték amit én (kb) elfogadtam. Amint csökken a processzorhasználat akkor optimizál. Sőt figyeli a kiemelkedő memóriaéhséggel rendelkező lusta progikat (Opera) amelyek kilépés után nem ürítik ki magukat a memóriából és azonnal intézkedik.

Szinte semmit nem fogyaszt a memóriából, ami ugye egy ilyen progitól eleve elvárható, amikor a beállításokat bogarásztam és pöcögtettem akkor max 20 MB-ot fogyasztott.. Van egy fizetős változat is, ami plusz védelmi és automata frissítési lehetőséget kapott.

Aki nem szeretné, hogy a program a rendszer indulásakor megjelenítse az ablakát az tegye a következőket:
először is tiltsd le az Automatikus indítás a Windows-zal pontot a program beállításainál, válaszd A program minimalizálása a tálcára parancsot. Ezután az Intézőben menj a program könyvtárába (alapesetben C:\Program Files\Memory Improve Master), kattints jobb gombbal a MemoryImproveMaster.exe fájlra és válaszd a Parancsikon létrehozása parancsot. Ezután kattints az új parancsikonra (alapesetben MemoryImproveMaster parancsikonja) jobb gombbal, válaszd a Tulajdonságok parancsot. A megjelenő ablakban a Futtatás: mezőben válaszd a Kis méretű lehetőséget. Ezután a Start menü -> Minden program részében kattints jobb gombbal az Indítópult mappára és válaszd a Megnyitás parancsot. A megnyíló ablakba másold be a létrehozott parancsikont. Újraindítás után már csak a kis ikonja jelenik meg a programnak a tálcán."

Kihagyhatatlan, de tényleg. NA nézzük, hogy is kell ezt használni.

Ha beléptünk a programba, egy hat ikonból álló menüsor fogad minket. Először körben legyünk csak simán aranyosak, lépjünk át a fő képernyőről az első fülecskére,a mi nálam az information overview névre hallgat:
Itt informácit szerezhetünk arról, hogy az összes memóriánkból mennyi foglalt (sárga sáv) A lapozófájlokból mennyi foglalt (kék) És a processzor használatáról (nem tom milyen szín, a legalsó)

Valamint jobb oldalon található egy [ Free (Recommend) ] valamint egy [ Compress ] gomb. Ebben a sorrendben nyugodtan nyomogassuk meg mindkettőt. Jobb esetben láthatóan esni fog a sárga csík a monitoron (memória szabadul föl) Ha kigyönyöörködtük magunkat a csodás kezelőfelületen, kezdődhet a munka. Lapozzni a következő fülecskére:
Megúszhatjuk a dolgokat az alsó [ Recommend ] megnyomásával, de azért lássuk mi mire jó. pl az Auto free memory négyzetet máris azonnal leget bepipálni (nem is pipa alakú a cucc, de sebaj) Aztán beállíthatjuk a csúszkán, hogy mennyi időnként szabadítson nekünk memóriát. A szabályokat Smart list-re érdemes tenni. Ekkor az történik, hogy a program figyel, és idővel megtanulja magátúl, hogy mi után lehet/kell szabadítani, mik azok a szutykok, amiket bezárt progik hagynak maguk után, stb...

No meg az összes többi beállítást is lehet úgy csinálni, ahogy én tettem. Elég egyértelmű mikről van szú, nem akarok fölöslegesen magyarázni... De a [ Recommend ] mindig egy  könnyebb alternatíva.

Fontos, hoyg a beállításainkat mentsük [ Save ] (vagy magyar megfelelője) !

A következő két fülön én nem töltöttem túl sok időt, de persze senkit nem tiltok.

Az utolsó fülön viszont egy két dolgot fontos fabrikálni


Az Autorun-t mindenképp tessék bepiplálni, ezzel engeded meg a programnak, hogy induljon a rendszerrel együtt, és miután minden felállt, takarítson. Utána két lehetőség közül választhatsz, hogy vagy időhöz, vagy CPU (processzor) kihasználtságtól függően. Én a magam részéről az időt tartottam jobb ötletnek. Gyengébb számítógép esetén talán jobb ötlet procihoz kötni, de szerintem nem érdemes ott sem.

Itt is mentsünk!

Mára ennyi, remélem bár csak most kezdtük a közös munkát, máris egy jobb gépet tudhattok magatokénak. Legközelebb programok profi eltávolításáról lesz szó, de ugyan úgy megemlítjük majd az antivírusokat, a rendszeroptimálást, defragmentációt, és egyéb finomságokat!

Köszönöm a figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése