Címkék

2012. január 31., kedd

Rendszernagyágyú

Bőséges lemaradással, de annál  inkább megszívlelendő programmal térünk vissza a rendszerpátyolgatós projektünkhöz. Aminek legutóbbi bejegyzésében a merevlemezünket optimálgttuk picit.

Most letérünk a finomkodások mezejéről, és egy igazán sokrétű, még annál is hasznosabb programot veszünk górcső alá.

Kötelező darab, így már az elején ideteszem a letöltési oldalt, hogy mire végére érsz a cikknek, már telepíthesd is: http://www.glarysoft.com/products/utilities/glary-utilities/download/  Katt a download now!- ra.

És hogy miben is segít. Lássuk! (A program magyarul beszél, csak pihentetem a printscreen billenytyűt, ezért netes képeket rakok be...)

Rögvest a nyitóoldal egy gyorskarbantartó modullal kecsegtet meg minket. A [Hibák vizsgálata] gombra kattintva ellenőrzi az Adatbázist, az Indítópultot, Kikutata az ideiglenes fájlokat, Opcionálisan klikkelhető, hogy a böngészési előzményeket is összeszedje, valamint kémprogramok után is kutat.

A viszgálat befejezte után pirossal megkapod az eredményeidet (Nekem zéró spyware, olyan mega -11 giga átmeneti fájl, és egy két hiba szokott kijönni, de ez a rendzsersségnek köszönhető) Újabb kattintással jóváhagyhatjuk a törlést/tisztítást.

Ha ezzel meg is volnánk, rátérhetünk a Modulok fülecskére, mert a móka csak itt kezdődik!

 Mint láthatjuk több fül közül választhatunk. Idővel mindenki felfedezi majd az összeset, én most elsősorban az OPTIMÁLÁS fület emelném ki.
Itt találhatóak az Indítópult kezelő, Memória optimáló, Helyi menü kezelő, Registry defrag.

Nos, szerintem a legfinomabb az indítópult kezelő. Ez a kis aranyosság kilistázza neked, hogy mik azok a programok, beépülők, amik indulnak a windows-al együtt. Ezt azért nem árt ellenőrizni, mert nagyban képes felgyorsítani a rendszer felállását, ha az a háttérben nem tölt húsz updatert, két toolbart, és egyéb ínyenc programokat, amikről azt hitted, hoyg már rég leszedted a gépről.
Egyszerűen annyi a dolgod, hogy végigszánkózol a listán, eldöntöd, hogy mi kell azonnal a géppl együtt, a többit lelövöd. Nagy segítség, hoyg van egy kis zöld/piros csík, ami mutatja, hoyg mennyire akasztja az adott program a rendszer felállását. így h valamiről nem tudsz dönteni, csak meg kell nézned, hoyg mennyi vizet zavar. Az segít :-)

Következő a Memória optimáló. Erre már néztünk külön programot, szélesebb beállítási lehetőségekkel, így nem firtatnám. Akinek ez szimpibb, mert nincs felugró ablaka, váltson nyugalommal :-)

Helyi menü kezelő: Egyszerűen szólva itt a jobb klikket szabhatod ízlésed szerintire. AMikor valamire jobb egérgombal kattintasz, különböző lehetőségek ugranak fel. Így le lehet tiltani a nem kellőeket ezek közül. Pl: Többféle médialejátszó hozzáadása gombot, vírusirtóval tesztelés gombot, vagy bármit ami csak böki a csőröd. Igen praktikus tud lenni :-)

Registry defrag: Bevallom őszintén, ezt még én sem csinátam. Ezt úgy ell elképzelni, mintha a merevlemezed egy bazi nagy raktár lenne. Mindenfele vannak benne össze vissza mindenfélék. Amikor elő seretnél hozni valamit célszerű egy listáról kinézni, hoyg hol van, nem pedig uccu neki, és addig rohangálsz fel-le amíg rá nem bukkansz. Nos, ez a lista a Registry. Ám de ahogy pakolgtsz ide oda a gépeden,meg ahogy a progrmok akolgatják magukat ide oda, minden változik. Ezt persze a gép követi, de koránt sem tökéletesen. Ezen segít ez a kis program, ellenőrzi a listádat. Ha ezt nekiereszted a gépnek, vigyázz, hoyg vele párhuzamosan semmi más ne fusson.

A program még sok-sok ilyen kis finomságot tartogat egy nekilelkesülő felhasználó számára, le sem lőném az összes poént előre.
Búcsúzóul egy igen hasznos kis funkciót emelnék ki. A Fájlok és mappák fülben van az úgynevezett Meghajtóelemzés. Ez nem csinál mást, minthogy kilistázza neked, hogy mi mennyi helyet foglal a gépen. Ha épp  nem érted, hova tűnt a szabad hely, vagy csak ideje nagytakarítani, pont jól jöhet!

Szóval mindenkinek meleg szívemből ajánlom a programocskát. Évek óta használom mint a saját gépem szinten tartásában, mint apukám öreg málhásszamarába új életet lehellni.

Nem bánja meg aki letölti!

Követező alkalommal a vírusirtókról fogunk beszélgetni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése