Címkék

2012. február 23., csütörtök

Ubuntu droid

Történt manapság, hogy az Ubuntu előrukkolt egy ígéretesnek tűnő elgondolással, méghozzá az Android mellé települő rendszert, ami kvázi asztali géppé "nemesíti" erőben duzzadó de lehetőségekben szegény okostelefonjainkat. Fölösben nincs kedvem pötyögni, másolok ide egy cikket a Mobilarénáról, utána meg elemezgetünk.

“A közelgő Mobile World Congress alkalmával a nagyközönség számára is bemutatásra kerül a Canonical Ubuntu for Android megoldása, mely révén a monitorra és billentyűzetre kötött okostelefonok teljes értékű számítógépként működhetnek tovább. Az Ubuntu felület nem külön operációs rendszerként, hanem az Android platform szerves részeként teljesít majd szolgálatot, mely a számítógépes kiegészítők csatolásakor automatikusan aktiválásra kerül. Az asztali böngészők és más számítógépes szoftverek futtatására is alkalmas társplatform a telefonon tárolt adatok egyszerű megosztásában is segít, hiszen a mobiltelefonos és asztali felületből ugyanazon névjegyek, üzenetek és más fájlok érhetőek el – akár egyszerre is. Az év vége felé érkező Ubuntu for Android futtatásához többmagos processzor, USB port és HDMI kimenet is szükséges lesz, vagyis egyelőre csak a csúcsmobilok kiváltsága lesz a konvertibilis felület.


Leszámítva az ötlet űberzseniális mivoltát, gondolkodjunk picit, hogy  valójában mi szülhette az ötletet, valóban piaci rést találtak-e, mennyire életképes az ötlet, és mit kéne tenni ezzel az elképzeléssel, hogy stabil szereplőkké válhassanak. Interjút folytatok, jobb híján magammal.

- Honnan az elképzelés?
- Szerintem teljesen logikusan következik a körülményekből. Ha megnézzük, mindenki a szoftveres és hardveres oldalon is a határok elmosásán ügyködik. Már bejelentették az Intel platformra épülő Motorolát, Az Android is az ICS-től felfele hivatalosan támogatja az X86-os architektúrát. A Windows is leterjeszkedik ARM-re...
<Intermezzo>
A Win végül nem merte meglépni, hogy egy kalap alá vegye az asztali és az Arm-es verzióját Win8 néven. Igazából megértem a döntést, hiszen nincs visszamenő támogatás, sok tekintetben csökkentett verzióval fogunk szemben állni, korlátolt fejlesztési lehetőségekkel, stb...
Mindemellett így egy csomó potenciáltól elesnek, már ha csak a papírvékony ARM-re épülő ultrabookokat vesszük, amik így drágáért csak csökkentett verziót kapnának.
De legalább korrekt.
Mondjuk ezzel a húzással máris kisebb piaci potenciállal kezd a Windows on ARM... kicsit viszasilányodik az anno CE verziók sorába....
Talán majd a Win9, ha a win8 után rendelkezik a kellő háttérrel és tapasztalattal, elhozza ezt az egyesítést.
</Intermezzo>


A samsung is összeált a volt Meegoval, és a hátsó udvarban már javában heggesztik a Tizent, ami crossplatform finomságnak ígérkezik.
No meg nem mellékes tényező a döntésben az sem, hogy a Win8 secureboot funkcióval fog érkezni, ami ha nem is ellehetetleníti a linux diszturbciók telepítésését, de a gépgyártók kezébe teszi a döntést, hogy tanúsítják-é vagy sem-é. A felhasználónak csak annyiban lesz beleszólása, hogy eldöntheti, hogy olyan gépet vesz, amin engedélyezett a Linux, vagy olyat amin nem. Már ha egyáltalán az orrunkra kötik majd. Természetes, hogy keressük a lehetőségeket az újabb platformok felé.

- Állítólag a következő Android platform is nagyjából ezeket a desktop lehetőségeket fogja kínálni. Miért kéne egy rendszeridegen platformot is megtartanom az Android mellett ezekért a funkciókért? Miben több?
- Igen. Tény, hogy nehéz helyzetben vagyunk és leszünk. Ugyebár ahhoz, hogy az átjárhatóságot legnagyobb mértékben megvalósíthassuk, mély rendszerintegrációra van szükség, így már tárgyalásokat folytatunk gyártópartnerekkel.
Piaci tekintetben is hátrányból indulunk, hiszen az Ubuntut is éri az összes linuxos előítélet. Ne felejtsük el, hogy sokan az Androidról sem tudják, hogy tulajdonképpen egy linux.
A platform térnyerése a támogatottságon és a pszichológián fog eldőlni. Meg kll értetnünk az emberekkel, hogy a rendszerünk nem parazita az Androidon, hanem vele szimbiózisban működő kiegészítés.

- Az okostelefonok évek óta arra törekszenek, hogy az asztali gépek használt funkcióit (ímél, web) integrálják a zsebeinkbe. És ez nagy százalékban már sikerült is. így ez a fordított logika kissé feleslegesnek, az árral szembemenésnek tűnik. Kikre számítanak potenciális felhasználókként?
- Az Ubuntu közösségre mindenképp. Ne feledjük, hogy ma már rengeteg gépen fut ez a rendszer, nem érdemtelenül. Igen, az okostelefonok a mobilitást voltak hivatottak elhozni. Mi nem szembemegyünk ezzel, hanem egy új szintre emeljük. A kétmagos telefonokon, de főleg a napokban kezdődő MWC-n már bejelentésre kerülő négymagos csúcsgépeket teljes értékű számítógéppé tesszük, rögvest a zsebedből.

-Ez jól hangzik, de erre szükség nincs, hiszen ahol már van egy billentyűzet meg egy monitor van, ott valószínűleg egy gép is akad körülötte. Minek buherálnám szét, csak hogy egy gyengébb hardvert futtassak el?
- Számítunk a gyártókra ezen a téren. Vizionálunk olyan dokkolókat, amik egyben billentyűzetként is működnek és egér valamint megjelenítő is csatolható hozzájuk. Ne feledjük azt sem, hogy már készültek beépített projektorral szerelt telefonok. Ennek a piacnak is új lendületet adhat a rendszerünk.

-Értem. Esetleg valamit megtudhatunk a piackezdési stratégiátokról?
- Persze. Alapjáraton két célcsoport van, aki az efféle gépekre pénzt ad. Az üzleti felhasználói réteg, és a kocka fiatalok, akik a szüleiket nyaggatják pénzért. Így erős szövetségre kívánunk lépni a HTC-vel, már fel is sorolom miért.
a HTC minden erejével a kínai gyártó megítélés ellen küzd, ezért gyűjti egymás után a nagy brandeket. Gondolok itt a Beats by-ra, vagy a már pletykált Play station centrifined logóra is.
Így nekik is jól jönnék az Ubuntu márkanévvel, és van a kezükben egy csodafegyver, amin a platformunk kezdeti sikere múlhat.
Ez pedig nem más, mint az ONLIVE.
Hiszen a nagy képernyő egyik előnye az élmény amit nyújt, amit a játékokkal lehet kiaknázni. A rendszerük már áll, nagy címek fenn vannak, szóval működik. Ez a szolgáltatás lehet az a kulcspont, amiért a fiatalok bedokkolhatják a telójukat, elindíthatják az Ubuntut, ha kapnak rá egy profi onlive klienst, és tényleg csúcspc szinten játszhatnak azon a hozzátoldott billentyűzeten és egeren. A 4G és LTE mobilnetekkel vegyítve egész új értelmet nyerhet így a közös játék. Pár haver összeül, felcuppannak egy csúcsjáték szerverére, és tímben heccsátolják darabokra a világot.

- Épp kérdezni is akartam, hogy miképp egyeztethető össze ez a jövő útjával.
- Mire gondol pontosan?
- Manapság már nem termlk, hanem platformorientált a piac. a féjszbukk egy platform, minden sikres közösségre alapuló erő platform. ebben magyarázzák a google+ mérsékelt sikerét is. hogy túlságosan termékszerű, minsem lehetőség termékekre.
- Igen. Az Ubuntunak komoly piaci tervei vannak, operációs redszerként a feladatunk egy olyan termék létrehozása, ami kívánatos platform mind a fejlesztőknek, mind a felhasználóknak. Nem könnyű, de már készül az Ubuntu tv és mobil rendszer is, komoly reményeket fűzünk mindkettőhöz.

-köszönöm az interjút!
- Igazán szívesen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése