Címkék

2012. augusztus 25., szombat

Nyert az alma, mit jelent ez?

Azt hiszem, hogy ha bárki is olvassa ezt a bejegyzést, mert érdekli, annak a tényeket már nem kell vázolnom, mert tudja mi van. De ha mégse:
 • Az Apple beperelte a Samsungot lopásért
 • egy irtó hosszú és sokszor nevetséges pereskedés folyt, mindkét fél részéről piszkos eszközökkel.
 • A bíró is többször kiakadt, megegyezésre szólította fel a feleket. Ez nem történt meg
 • Végül az átlagemberekből álló esküdtszék az Apple-nek adott igazat, több mint egy milliárd dollárra kaszálta a Samsungot.
 • Persze az ügy ennél sokkal sokkal bonyolultabb.Itt kicsit beleolvashatunk lényegre-törően és a körülményekhez képest elfogulatlanul
És akkor jöjjjön egy adag Dewsy vélemény, mert szeretem a hangom és mindenben igazam van és ezt mindenkivel tudatnom kell, mint a teljes kockablogger társadalomnak erről vagy arról a félről.

 1. Eleve az egész olyan triviális okokkal és bizonyítékokkal elindított per volt, aminek egy értelmes rendszerben létre sem szabadott volna jönnie.
 2. Nem nézünk a dolgok mögé. Most mindenki ugat az egyik oldalon. Azt senki sem kérdezi meg, hogy miért is kellett ez a per. Nem azért, mert az Apple annyira kereksarkú négyszögpárti, hogy ne tudjon elviselni egy másik ilyen gépet is a piacon. Nem. Itt az történt, hogy egy másik gyártó is piszok mód sikeres lett az ő pályájukon. És a piac meg telítődött, kialakult egy olyan patthelyzet, ahol már semminemű zseniális ötlet nem hoz lényegesen több vásárlót a konyhára, mint amennyi most is van. Így egyetlen módja maradt a további terjeszkedésnek, ha odamorgunk a konkurenciának, hogy húzza össze magát. És egy cégnek ez a legfontosabb lételeme, a terjeszkedés.
 3. Nekem a vitatott készülékem van, az SGS I. Ha objektíven akarom nézni, akkor igen, ifon koppinás. Mégis, amikor megjelent az iPhone 3g, megvontam a vállam, hogy ilyen is van mostmár, de amikor először láttam az SGS-t, azonnal tudtam, hogy kell egy ilyen. És mivel nem vagyok egy pénzes gyerek, egy évet kapargattam, aztán használtan vettem egyet. Szóval nem tudom jó szívvel azt mondani, hogy koppintás, mert teljesen más érzet. Úgy vagyok vele, hogy tegyél egymás mellé egy kupac virágcsokor-csendéletet a legnagyobb festőktől. Mindegyiken egy kupac virág van első blikkre. De mégis ez a kép tetszik, az meg nem.
 4. a tácsviz mostanra teljesen értelmetlenné vált a Holo miatt, és már fénykorában sem volt az igazi, akár lopták akár nem. Amint megvettem azonnal le is kaptam a gépről, nem bánom ha belehasal a perbe, és tényleg kitalálnak helyette egy jobbat, vagy inkább hagyják a sima felületet. De itt nem csak ez  felület lett meglőve, hanem olyan triviális dolgok is, mint a kétujjas zoom, a valódi pöckölést szimuláló görgetés egy menüben, stb stb stb. Ezek egyike sem komplett rendszer, egyike sem a Samsungra jellemző és mindegyikük precedenst szolgáltathat bármelyik androidos mobiltelefon ellen visszamenőleg az 1.6-os rendszert futtató xperiákig, mert ott le volt tiltva.
 5. Az Apple-fanok most nagyon nagy mellénnyel ugrálnak, hogy nyert a kreatív ötletek szabadalma, és azt írják, hogy ez gyógyítani fogja a piacot, mert végre nem csak másolni kell majd a gyártóknak, hanem valódi innovációval kell előrukkoljanak minden tekintetben (az elfogulatlanság látszatát dobom sutba azzal, ha csöndben ideírom, hogy ez akkor fordítva is igaz kéne hogy legyen. Akkor az Applenek se lenne szabad másolni sem most sem a jövőben semminemű ötletet, legyen az bármilyen jó is. Ehhez képest orgazmus fogata a lehúzható notification-bart az iOs-ben, pedig az a kezdetek kezdete óta az android szerves és fontos, egyedi részét alkotta). Képzeljük el, ha minden ilyen triviális szabadalomnak teret engednek, mondván hogy színesítsük a piacot. Sarkít a példám, de nem véletlen: Mihelyt valaki levédeti a kést, onnantól kezdve mindenki másnak új alternatívákat kell kikreatívkodnia magából arra, hogy egy kenyérből egy szeletet kihasítson. Ha nagyon akarnám, meg tudnám oldani én is. Lehetne reszelni, lézerrel kettévágni... Ja de hopp, ezek is szabadalom alatt vannak...
 6. Amit az Apple csinált az példa nélküli eset a történelemben, és nem véletlenül. Senkinek még csak eszébe sem jutott eddig ilyen triviális dolgokat levédetni. Szerintem az Apple-nek csak egyetlen szabadalomra lenne szüksége, idézem: "Akármit szabadalmaztathatok ilyen vagy olyan mondvacsinált indokokkal.". Senki nem vitatná el tőlük, hogy ők találták fel.
 7. Most komolyan, tegyük a szívünkre a kezünket, és ítéljük meg magunk, hogy ez a szabadalom vajon tényleg akkora egyedi előrelépés-e, amire csak ők voltak képesek a történelemben először: "téglalap lekerekített sarkokkal" (rectangle with rounded corners). Mert igen, ez egy levédett Apple szabadalom, amit a bíróság és az esküdtszék jóváhagyott és felhasznált a per során. Erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy a funkcionalitásból fakadóan ennek ilyennek kell lennie, mint ahogy a késnek is egy vékony fémpengének kell lennie és kész.
 8. Persze ha az aktuális esetet nézzük, teljesen egyértelmű, hogy az esküdtszék jól döntött, amikor elkaszálta a Samsungot, hiszen az adott esettben valóban másolásról, szándékos lopásról volt szó, soksok esetben. A baj azzal van, hogy ezzel a döntéssel és a precedensrendszerrel egy olyan fegyvert adtak az Apple kezébe az esküdtek, amivel sakkban tarthatja a teljes okostelefon-piacot, beszéljünk bármilyen rendszerről.
 9. Érdekesség, hogy a per utolsó fordulójában amikor a "téglalap lekerekített sarkokkal" (rectangle with rounded corners) -szabadalmat támadták meg, hogy ez mégis mi már, akkor az Apple emberei behoztak egy Nokia Lumina készüléket, hoyg megmutassák, lehet ezt máshogy is. Csak finomság, hogy az a telefon Windows Phone 7.5-öt futtat, ami közvetlen szellemi elődje a WinPho 8-nak (valamint a WinPho 7.8-nak, amit meg is fog kapni). Ezen rendszerekben is találhatóak olyan komponensek, amik miatt a Microsoft licenszdíjat fizet az Apple-nek. Tehát ha nem a kerekített téglalapért, de valami másért az ott bemutatott készülék is ugyan ebbe a körbe esik bele, ami alól kivételként hozták fel és amit végül elítéltek, a különbség csak annyi, hogy a Microsoft inkább fizet az Apple-nek a szabadalmakért. Amit persze végső soron nem a Microsoft fizet meg, hanem a felhasználó. Míg ugyanis az Android egy ingyenes nyílt rendszer, így az árát nem kell a készülék eladási árába belekalkulálni, addig a winPho-ért meg nem mondom pontosan, de elég magas árat kell fizetniük a gyártóknak, amibe ez a licenszdíj is bele van kalkulálva, amit a gyártó meg a vevőre hárít át. Így mi semmiképp sem nyerünk.
 10. És ez itt a lényeg. A végfelhasználó csak veszít ezzel a perrel és a Samsunggal együtt. Az SGS is azért tudott olyan sikeres lenni, mert az Apple szintjét kínálta az árának töredékéért. Vannak benne lopott dolgok, elismeri mindenki szerintem. Ez eddig oké is, ne lopjanak ikonokat, találjanak ki sajátokat. De most minden gyártónak hatalmas pénzeket kell majd beleölnie fejlesztésekbe, hogy a készülékeiket apple-állóvá tegyék. És ez nem ikonokról vagy felületről szól, az Apple nem a fogaskerekes Options-ikonjáért küzd, hanem a vásárlókért, amit mint már fentebb írtam, csak így tud már szerezni. Vagyis ez nem a bajok vége, hanem épp csak a zöldlámpa az Apple újféle térnyerési stratégiája előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése