Címkék

2013. február 20., szerda

HTC one - szubjektív

Nagyon régen írtam már a kis blogocskámba, ugyanis semmi nem indokolta. Most az az indokom, hogy összeszedett, jól megfogalmazott véleményt szeretnék benyújtani több helyre egy témában, és egyszerűbb innen linkelni. A téma pedig a tegnap bejelentett HTC ONE.

Őróla van szó:


Nagyon, nagyon vegyesek a gondolataim a készülékkel kapcsolatban. Egyik pillanatban nagyon lelkes vagyok, a másikban meg inkább temetném az egészet. De mitől is?

A bejelentésről meg a specekről nem szeretnék sokat írogatni, mert akit érdekel, az úgyis utánanézett már, akit meg nem, az annyira nem is lelkes ennek az olvasásában sem. Inkább jöjjenek azok a visszásra sikeredett pontok, amik miatt nem tudok napirendre térni a készülék fölött.

Látszik, hogy a HTC szakembereinek komolyan satuba fogták a tökeit, hogy mostmár aztán csináljanak valami ehetőt. Mióta itt vannak a nagy 4,8-as, 5 colos kijelzők, rengetegen sajnálják, hogy az abszolút csúcs telefonok ilyen böszme nagyok, sutba vannak dobva az emberek igényei, nincsen normális méretű gép. Úgy tűnik imáik meghallgattatásra találtak a HTCnél. Itt egy abszolúte csúcskategóriás telefon, mindenből a legjobb, és mégis csak 4,7'-es, ami sokaknál a használhatóság felső határát jelenti. Ennek nagyon örülünk.... csakhogy a telefon effektív méretei: 147,4 x 68,2 x 9,3 milliméterben. Most mellésorolok egy pár másik számot, legyen mondjuk: 131.6 x 69.3 x 9.8 mm Nézzünk különbségeket: 15,8 milliméterrel kisebb, mindösszesen 1,1 milliméterrel szélesebb, és 0,5 milliméterrel vastagabb a második leosztás. Még egy adatot kifelejtettem: a második létező és kapható telefonnak 5 colos kijelzője van és Sony Xperia ZL-nek hívják.
Sok minden miatt gondolhatja unfairnek az összehasonlítást az olvasó. Legelőször gondolva pl a sony virtuális gombsorára, mi máris megmagyaráz egy centit a több mint másfél centis magasságkülönbségből. Miért gondolom mégis, hogy helye van egy ilyen összehasonlításnak? Egy mondat és áttérek oda is.

Bár a HTC ONE lépett egyet a kisebb kijelzőjű jó telefonok felé, arra nem jöttek rá, hogy ha a telefon maga ugyan olyan bitang nagy marad, sokat nem nyernek az üzleten.

(És még egy gondolat: A htc telefonjának az elején sztereó hangszórók vannak, ezért is olyan nagy a káva. A rendszer a htc szerint az elképesztő majdnem 100 decibeles hangerőt képes kipréselni magából. Nekem ez a csere sem éri meg. Lett egy batár nagy telefon, ami nagyot szól, de úgyis szinte csak fülesen hallgatom. Oké, létezik az az emberfaj, akinek muszáj hogy szóljon a Fluor zuhagyzás közben is, ott remek szolgálatot tehet a gerét, nekem csak bitang nagy. Ja, amúgy hangtechnikusnak tanulok, és csak csöndben jegyzem meg, hogy ahogy a kameránál sem csak a megapixel számít - mint azt a HTC pont ezen gép kapcsán hangoztatja - úgy a zajszóróknál sem csak a decibel az a varázsszám aminek jó magasnak kell lennie. Van ott még egy két érték a frekvenciaátvitelre, a hanghűségre stb... vagyis ez ugyan az a parasztvakítás)

És akkor vissza az összehasonlításra. Igen, a Sony gépének virtuálisak azok a gombjai, amik a HTC-n jelen vannak kézzel foghatóan. Vagy mégsem? Ja hogy hoppá, a HTC mérnökeinek az alap három kezelőgombból csak kettőt sikerült a telefonra felbiggyeszteniük... HA alaposan megfigyeljük, a telefonon ugyan van home és vissza gomb is, de a harmadik szintén fontos menü/multitask gombot lecserélték egy htc logóra. Ami nem nyomható, nem gomb, hanem csak ott van haszontalanul foglalja a helyet és engem idegesít. Miért kérdem én miért kellett ezt így?No nem kell félni, nem kell megijedni, a multitask megmaradt, csak gesture-based lett. Két ujjal ha húzunk egyet a telefon képernyőjén, rögvest megjelennek a futó alkalmazások, lehet őket vígan váltogatni.
Csak szerintem érdemel a megoldás kiagyalója egy istenes pofont? Sorolom miért:
  1. Mi a rák baja volt a multitask gombbal a htc-nek? Miért kellett egy logóra cserélni? Nem lehetett volna azt a logót a pici lyukacsos hangszórókra rátenni? Ez így ronda és logikátln és funkciótlan.
  2. Az előbb beszéltük meg, hogy végre egy telefon, ami jó erős, és nem kell két kézzel használni, mert emberi méretű a kijelzője. Ezért sírt a nép. Mutassanak nekem csak egy embert, aki meg tud fogni fél kézzel egy telefont, és még ugyan azon a kezén lévő két ujját végig is tudja húzni a képernyőn. Ez a mozdulat feltételez még egy szembefordítható hüvelykujjat, amivel én sem, de még az xbox360 függő haverom sem rendelkezik. Pedig neki igazán elemi érdeke lenne növeszteni egyet. Vagy azt gondolták a HTC-nél, hogy az alkalmazásváltó az úgyis olyan ritkán használt funkció, hogy úgysem kell a hétköznapok során? Most komolyan HTC, miért ütöd magad?
  3.  Talán ők is sejthették, hoyg ez így nem teljesen pöpec, ezért kontroll-lehetőséget adtak neked a gombok fölött. Beállíthatod a két megmaradt gombodra a sima nyomást és longpress funkciót is. Jó, ezzel már együtt lehet élni, de akkor is ez egy fül mögül előrángatott izzadtságszagú megoldás ahhoz képest, hogy otthagyják azt a a nyomorult gombot. vagy a HTC logóból is gombot csinálnak, az lehetne a home.... vagy BÁRMI. Már most két perc alatt életképesebb alternatívákat soroltm, pedig engem nem is fizetnek.
  4. Értem én, hogy a telefon 4.1-el jön ki, amiben ez a kétujjas lehúzás mint olyan talán még nem szerepel. De a 4.2-ben már funkciója van, a gyorskapcsolók elérését szolgálja. Oké, a Sense-ben máshol vannak a gyorskapcsolók, de ennek megint mi értelme? Felesleges körökön futtatják magukat hogy visszacsempésszenek eredetileg is meglévő funkciókat hogy helyet adjanak olyan értelmetlen baromságoknak, mint egy darab rohadt logó.
  5. Így hogy két gomb van rajta, plusz három kört kell majd lefutniuk szerencsétlen cyanogeneseknek, aokp-soknak és mindenkinek aki esetleg másik romot akar portolni a gépre. Le kell programozni ugyan ezta  gesturebased cuccot és ott már tényleg ütközés lesz a gyorsbeállításoknál, pl a cyanogenben. Ilyenkor mi lesz? Egy ujj: Notification, két ujj: swichbar, 3 ujj multitasking?
  6. Az egésznek a fölösleges bonyolításán vagyok fennakadva. Maguknak is megnehezítik a küszöbön lévő key lime pie portolást (hacsak nem tudnak valamit és az már két gombra jön, amit kétlek)
A HTC one végre alkotott egy egyedit, amilyenje senkinek sincs, de ezzel szerintem iskolapéldáját teremtették meg a "más nem feltétlenül jelent jobbat" mondásnak.

Aztán itt van a kamera. Itt is alkotott egy revolúsönerit a HTC. Kitalálták, hogy egy mindösszesen négy megapixeles kamerát teszek bele, mert az jobb. Még mielőtt ingert éreznétek a felvilágosításomra, had mutassam meg, hogy értem a HTC szándékait:
Nem a pixelek száma csak a lényeg. Hiába teszel kiscsillió megapixelt egy icipici szenzorra, mivel nagyon kevés fény jut egy pixelre zajos lesz és rengeteg digitális feljavítást igényel a kép élvezhetővé tétele. Teljesen igaz, ezért is alázza az 5 megapixeles Galaxy S-em a 13 megapixeles Xperia T-t, ha arról van szó, hogy melyik fotóját nézegeti szívesebben az ember. Jobb vonalélesség, kevesebb képzaj és egyéb fonomságok.
Mindenesetre ne essünk abba a hibába,amit ez a példa mutat: "Ha egy nő kilenc hónap alatt hord ki egy gyereket, akkor kilenc nővel az egész projekt megoldható 30 nap alatt! Zseniális!"
Ha csak egy bitang nagy pixelem lenne, az egy darab nagyon valósághű színt reprezentálna, de zéró részletességet.  négy megapixel kevés. Igen, lehetnek csudaszépek a képek az f2/0 -ás optika miatt meg minden, de ettől függetlenül szinte szerkeszthetetlenek. Ha pl nem teljesen vízszintes a képem, de én azt szeretném hogy az legyen, mert hülyén néz ki a Balaton 20%-os lejtővel, kiegyenlíthetem, csak sajnos vágás és belenagyítás árán. A négy megapixeles képünk máris csak 3 megapixeles.ÉS akkor részletek hiányában egyéb retusálásra már szinte képtelen is vagyok. Mondjuk a Balaton mellett a haverom épp olyan epic pofát vág, hogy abból óriásposztereket kéne nyomtatni! De ebből a képből már egy fészbukk profilképet is nehéz értelmesen kivágni... Manapság 3 megapixeles szokott lenni az előlapi kamera, aminek aztán tényleg mindegy.
Voltak pletykák, hogy ez valami nagyon csúcs lesz! CCD! Sőt, Rétegelt CCD! Arra azt mondom igen, kell a francnak 13 megapixel, ha a telefonom 3CCD-s fénylesővel kacsint a világra. Azzal lehet csak igazán filmezni. Ez lett volna a revolúsön az egészben, ehelyett kapunk egy sima bsi cmost... hát tisztes iparosmunka az is, de hogy ultrának hívni pofátlanság, az is igaz.

Ami nagyon tetszik benne az az optikai képstabilizátor. Mert igen, kell a fenének a winpho, de igen, kell a nyüves képstabil, és itt van végre. Ráadásul kéttengelyes. Az más kérdés, hogy a nokia rendszerével jobb esetben 1/3 másodperces stabil záridőt is el lehet érni, míg a htc-nél ez az érték max 1/7,5 másodperc, ami sokkal kevesebb mint a nokia eredménye, de ettől függetlenül nem lebecsülendő. Más androidos telók pont ennyit sem tudnak felmutatni. Én ezt pozitívumként könyvelem el. Apropó Nokia, rossz májak a htc matematikáját olvasva felemlegették a  Nokia N82-t ami hasonló képpontparaméterrekkel rendelkezett 2007-ben. Igen, lehet haterkedni, hoyg a nokia már tudta ezt anno is, z igazság az, hoyg azóta viszont nem nagyon tudja, csak most eszmél újra a Pureview-ekkel. Szóval itt nem ásnám el a HTC-t. Tényleg a spanyol viaszt csomagolták újra, de nem gondolom hogy a Nokia konyhájáról lopták volna. Amíg kezdetleges volt a gyártási technológia, mindenki nagy képérzékelőket használt. aztán ahogy ügyesedtek, tudtak egyre kisebbeket kreálni. A htc a mai ügyes technológiával gyártotta le a nagy képpontokat, ami egy ötletnek nem rossz, csak kevés.

Én negatívumnak szoktam sorolni a nem kivehető akksit is, mert buherátorként sokszor mentette meg az életem az akksikikapós hardreset, amire itt nincs lehetőség. Ezesetben picit talán pointless lenne ezt felhántorgatni, mert mire erre a kétgombos szörnyetegre kijönnek az alternatív androidok (meg amilyen kompromisszumok mellett) lehet már nem is lenne kedvem nagyon cserélgetni őket.

Hát ezek az én legnagyobb bánataim az új HTC zászlóshajóval szemben, de most csak magát a gépet kritizáltam meg. Várjuk ki az MWC-t, nézzük meg mások mit hoznak, és annak tükrében módosulhat még a teljes kép a gépről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése