Címkék

2013. június 4., kedd

Csimicsanga mindenformán

Nos, eleddig kétszer csináltam csimicsangát kiscsaládom örömére. Egyszer hagyományos formán jó nagyba csomagolva, egyszer pedig kisebb, muffin-formán elvitelre. És mivel finom lett mindkétszer, megosztom hogy mit is kreáltam.

Hozzávalók a belevalóhoz:
  •  egy konzerv babpüré
  • két fej vöröshagyma
  • két paradicsom
  • két zöldpaprika
  • egy gerezd fokhagyma
  • 450 gramm kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb (vagy bármi ami pipi)
  • bors
  • tejföl
  • olaj a sütéshez
  • őrölt vagy tört Chili
a salsához:
  • 3 db friss paradicsom
  • 1 darabolt paradicsom konzerv
  • 2 db paradicsom
  • egy fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika (nem csípős)
  • egy citrom leve
  • erősPistaaaaa (mert magyarok volnánk vagy mi)
a tortillához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 dl étolaj
  • kb. 3 dl langyos víz
Először is sietek kijelenteni, hogy több mint féléves emlékeket próbálok rekreálni, így könnyen előfordulhat, hogy pl.: paradicsomból vagy erős paprikából nem pont ennyi került bele. De hát ügyesek vagytok ti, megoldjátok ezt kóstolás-alapon.

Na akkor lássuk mit is tettem:

Először a salsa-szószt csináltam meg. Nem nagy ördöngősség. A paradicsomokat feldaraboljuk (az igazán elhivatottak meg is hámozhatják előtte (szintén nem akkora ördöngősség mint elsőre hangzik: A tetejére kis x alakú bemetszést ejtünk, majd pár másodpercre forró vízbe tesszük. Ezek után a héja könnyebben lejön, mint bugyi a szalagavató afterpartyn). Tálkába tesszük az aprított paradicsomot, melléaprítjuk a hagymát és a paprikát is. Minél finomabbra aprítjuk a hozzávalókat annál szószszerűbb lesz a végeredmény. Ennek további elősegítésére megkínáljuk az egészet a konzervparadicsommal. Ha ez megvan adunk a déli életérzésnek a hazai erőspityuból, sóból, és a teljes identitásvesztés elkerülése végett ráfacsarunk egy kisebb citromot is (akinek terem a konyhakertben lime, az még autentikusabb). Ki-ki ízlése szerint borsozhatja és chilizheti. Ártani nem árt. Kész is a salsa-szószunk, tegyük szépen hűtőbe amíg majd újra nem kell. (ezen a ponton jegyzem meg, hogy ez a halál egyszerű szószrecept megfelelően pürésítve teljesen jó a Boltban kapható nachos-chipsek mellé, nem kell feltétlen megvenni hozzá a szószt is.

Én a tortilla elkészítésével folytattam:

A lisztet a sütőporral egy nagy edényben összekeverem. Ezután jön hozzá a só, a olaj és valamennyi víz. Majd két kézre markolva a most még puha, szétesős valami addig gyúrjuk, amíg kemény nem lesz. Vízből annyit kell hozzáadni, hogy a tészta az összes lisztet felvegye, de ne is legyen túl puha. Akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad oda. Ha túlvizeztük liszt hozzáadásával orvosolható a probléma. Amint szép tésztánk lett, takarjuk le az edényt egy konyharuhával, had keljen ki magából.

Addig elkészítjük a belevalót.

A pipihusit felkockázzuk apróra (inakat egyéb nem kellő dolgokat közben eltávolítjuk), majd egy nagy wokban pici vízen a hagymával a paradicsommal és a zöldpaprikával. Mögfűszerezzük sóval borssal, aztán fedő alatt pároljuk kb 45 percet (néha nem árt megkevergetni). Ezalatt a konzervbabot konzervestül forró vízben kicsit átmelegítjük, majd kinyitjuk és egy botmixerrel kegyetlen módon elbánunk a tartalmával. Mehet bele chilipaprika is, csak, hogy csípjen is a történet utóíze. Természesen chilit bárhol bármelyik lépéshez lehet adni. A chili egy titkos fegyver a kezünkben mint Hulk a Bosszúállókban. Bárhova jól jön, de csak csínján. Ha túlhulkozzuk a kaját, egy hogy rossz lesz, de nem csak befelé fogja megcsípősíteni az élményt.... Na amint letelt a 45 perc a pipihusi egy szinte csalódástkeltően lecsószerű látvány kell nyújtson. Ekkor a húsdarabokat villával vagy puszta kézzel még apróbb cafatokra sajnáljuk, és máris elérkeztünk az összeállításhoz.

Az összeállítás:

A tészta megkelt, szedjük négy részre, jól fellisztezett nyújtódeszkán lapítsuk ki őket. (ha a muffinos verzió elkészítésén gondolkodunk több kis darabra szedjük s úgy nyújtsuk). Majd a palacsinaszerű tésztákat megtöltjük az alábbi sorrendben: Babpüré, husikás belevaló, salsa, és a tetejére egy réteg tejföl. Ezek után a tészta tetejét ráhajtjuk, picit meg lehet olajozni, hogy szebben piruljon és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Lehet több kell neki, én ennyi idő után szoktam egyperces szundikat hagyni a telefonomon és strázsálni a mű fölött.

A muffinos verzióban muffinsütő-formába gyömködjük a tésztadarabkáinkat (kinek hogy szolgál idege pici vizet/olajat alá lehet tenni, mert nagyon bele tud ám sülni), majd ugyan abban a sorrendben megtöltjük. Én itt a tetejére még reszelt sajtot is tettem, ha más nem hogy valami szilárdabb réteg védje a kiborulástól a finomat. Aztán ugyanúgy sütőben készre sütni.

Hát ne haragudjatok, de olyan régen volt, már nem tudok képet hozzátenni sehogy sem. De ha valaki sort kerít rá, szívesen fogadnék képet tettei eredményéről, természetesen neve feltüntetése mellett :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése